Radius; Buğdayda Fungal Hastalıklarda Oyunu Değiştiren Yeni Çözüm

Tarimsal Hastaliklar

Buğday, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada insan beslenmesi için en temel besinlerin ana maddesi olmasından dolayı önemli bir konumda yer almaktadır. Uygun beslenme değeri, muhafaza ve işleme kolaylığı gibi avantajlarla birçok ülkede temel besin durumundadır. 

Gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için kaliteli ve verimli buğday üretilmesi oldukça önemlidir. Buğday verimini ve kalitesini olumsuz etkileyen birçok biyotik ve abiyotik faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerin buğday tarımında % 25-30 oranında verim kayıplarına neden olduğu tahmin edilmektedir. Biyotik hastalıklara neden olan hastalık etmenlerinden fungal patojenler, buğday ekim alanlarında kök, kök boğazı, yaprak ve başak hastalıklarına neden olurlar.

Syngenta olarak üreticilerimize en iyi çözümleri sunmak ve sizlere rehberlik etmek için, çözümlerimizi üstün performans, kalite ve etkinlikle birleştirerek, dünya genelinde tarımın geleceğini şekillendirmeye devam ediyoruz. 

Bu amaçla, buğday hastalıklarıyla mücadele etmek için yıllarca süren araştırmalar yaptık. Sonuç olarak, Radius adlı yenilikçi bir ürün geliştirdik!

Radius, Syngenta’nın yenilikçi ürün projeleri ve SDHI (Süksinat Dehidrojenaz İnhibitörü) projesi, Ar-Ge çalışmalarına yapılan sürekli yatırımın ve pazara en iyi ürünleri sunmaya kendini adamış uzmanlardan oluşan global ekibimizin çalışmalarının sonucudur.

Radius, 150 g/L Prothioconazole  + 75 g/L Benzovindiflupyr aktif maddelerini içeren, yeşil aksama uygulanan hem kontakt hem de sistemik etkili bir fungisittir. İçeriğindeki aktif maddeler Benzovindiflupyr ve Prothioconazole ile 2 farklı etki mekanizmasına sahiptir. Bitkinin tüm aksamlarında üstün koruyucu ve tedavi edici özelliklere sahiptir. Lokal sistemik, güçlü translaminar ve anti-sporulant etkisi ile hastalığın gelişimini erken dönemde durdurarak yayılmasını önler. 

Aktif Maddeleri ve Etki Mekanizmaları

Prothioconazole: Koruyucu, tedavi edici ve eradikant etkilere sahip sistemik bir fungisittir. Uzun süreli aktivite gösterir. Sterol biyosentez inhibitörü.

Benzovindiflupyr (SOLATENOL® Technology): Mitokondriyal fonksiyonları engeller - Süksinat Dehidrojenaz İnhibitörü (SDHI)

Süksinat Dehidrojenaz İnhibitörü (SDHI) sınıfı üyesi yeni bir aktif madde olan Benzovindiflupyr (SOLATENOL® Technology) Türkiye’de ilk kez Syngenta tarafından ruhsatlandırılmıştır.

Özellikleri

  • Hedef hastalıklara karşı mükemmel etkinlik gösterir

  • Geliştirilmiş direnç yönetimi için 2 farklı etki mekanizması

  • Verimi ve tane kalitesini en üst düzeye çıkarır

  • Son derecede etkili iki aktif maddenin sinerjisi 

  • Kullanımı kolay formülasyon 

  • Uzun süreli ve etkili bir koruma sağlar

Kullanıldığı Bitki Ve Zararlı Organizmalar 

Bitki adı

Hastalık adı

Uygulama dozu

Son uygulama ile hasat arasındaki süre

Buğday

Septoria Yaprak Lekesi (Septoria tritici)

100 ml/da

35 gün

Kahverengi Pas

(Puccinia recondita tritici)

 

Buğday Septoria Yaprak Lekesi: Genel olarak ilaçlama için en iyi zaman bayrak yaprağının tamamen açıldığı kın döneminin sonu veya başak çıkışı öncesidir. Erken dönemde bitkinin üst kısımlarına doğru tırmanan bir enfeksiyon için bayrak yaprağının çıkması beklenmemelidir. Aynı şekilde, tarla bulaşıksa ve başaklanma döneminde yağışlı havalar devam ediyorsa ekonomik zarar söz konusu olabileceğinden ilaçlamaya gerek duyulabilir.

Buğday Kahverengi Pas: Bitkinin alt yapraklarında ilk belirtilerin görülmesi ile yeşil aksam ilaçlamasına başlanır. İklimsel koşulların hastalık gelişimi için uygun olması halinde (15-20⁰C ve %90 nem) 14 gün ara ile ilaçlamalara devam edilir.

 

Yazar

Seda Sahin
Seda Şahin
perm_identity
Ziraat Mühendisi