Kabakgillerde Mildiyö ve Mücadele Yöntemleri
Kabakgillerde mildiyö (Pseudoperonospora cubensis) hastalığı Akdeniz Bölgesinde kavun ve hıyarın önemli hastalıklarından biridir. Hastalık bazı yıllar epidemi yapabilmekte ve çok büyük zararlara yol açabilmektedir.
Tanımı ve Yaşayışı
Pseudoperonospora cubensis kabakgiller de mildiyö hastalığına neden olan fungal bir etmendir. Hastalığın etmenleri rüzgâr, yağmur damlaları ve tarım aletleri vasıtasıyla kolayca çevreye yayılabilirler. Bu şekilde taşındıkları kabakgil bitkileri üzerinde oluşan zoosporların çimlenmesiyle bitkiye giriş yaparlar. Epidemi, 20-22°C sıcaklık ve %90 orantılı nemde gerçekleşir.
Hastalık Belirtileri ve Yayılışı
Hastalık, yapraklar üzerinde küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerle kendini belli eder. Bu lekelerin rengi zamanla koyulaşır. Yaprağın alt yüzünde ve bu lekelerin tam altında fungusun üreme organlarından oluşan gri veya menekşe renginde bir küf tabakası görülür. Hastalığın şiddetine göre bitkideki hastalıklı yapraklar sararıp, kahverengine döner, önce yaşlı yapraklar, daha sonra da taze ve genç yapraklar kurur ve bitki tamamen ölür.
Bu hastalık orantılı nemin yüksek olduğu üretim alanlarında ekonomik seviyede ürün kaybına neden olabildiğinden, hıyar ve kavun ekim alanlarında mücadeleyi gerektiren bir hastalıktır.
Konukçuları:
Hastalık etmeni hıyar, kavun, karpuz, kabak ve kornişonda görülür.
Mücadele Yöntemleri
Kültürel önlemler:
Hava sirkülasyonunu sağlamak için sık dikim yapılmamalıdır.
Tarlada çapalama ile yabancı otlarla mücadele yapılarak hava sirkülasyonu sağlanmalı, seralarda ise çok iyi havalandırma yapılmalıdır.
Hastalıklı bitkiler toplanıp tarladan uzaklaştırılarak derin bir çukura gömülmelidir.
- Nemin yüksek olduğu dönemlerde kültürel işçilikten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Kimyasal Mücadele:
Kimyasal mücadeleye bitkiler kol atmaya başladığında ya da çevrede ilk mildiyö belirtileri görüldüğünde başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresine bağlı olarak uygulamaya devam edilmelidir.
Kabakgillerde mildiyö hastalığının kimyasal mücadelesinde Orondis ürünümüzü koruyucu olarak kullanabilirsiniz. Orondis ile ilgili detaylı bilgiler aşağıda verilmiştir.
Bitki Adı | Zararlı Organizma Adı | Dozu | Son uygulama ile hasat arasındaki süre |
Hıyar (Tarla) | Kabakgillerde mildiyö (Pseudoperonospora cubensis) | 100 ml/da | 1 gün |
Hıyar (Sera) | Kabakgillerde mildiyö (Pseudoperonospora cubensis) | 100 ml/100 L su | 1 gün |
Kornişon (Tarla) | Kabakgillerde mildiyö (Pseudoperonospora cubensis) | 100 ml/da | 1 gün |
Kornişon (Sera) | Kabakgillerde mildiyö (Pseudoperonospora cubensis) | 100 ml/100 L su | 1 gün |
Kavun (Tarla) | Kabakgillerde mildiyö (Pseudoperonospora cubensis) | 100 ml/da | 3 gün |
Kavun (Sera) | Kabakgillerde mildiyö (Pseudoperonospora cubensis) | 100 ml/100 L su | 3 gün |
Kabak (Tarla) | Kabakgillerde mildiyö (Pseudoperonospora cubensis) | 100 ml/da | 3 gün |