Kaliteli silaj nedir? Doğru mısır silaj hasat zamanı nasıl belirlenir? | Syngenta Turkey

You are here

Share page with AddThis

Kaliteli silaj nedir? Doğru mısır silaj hasat zamanı nasıl belirlenir?

Barış AKOVA
16.09.2019

Kaliteli silaj nedir? Doğru mısır silaj hasat zamanı nasıl belirlenir?

 

Mısır silajını değerlendirmek için en doğru yol analiz yaptırmaktır. Silaj analizi sonucunda bazı kalite kriterlerine bakmamız gerekiyor.

 

Kalite bir mısır silajında istenilen değer aralıkları ;

 

  • Kuru Madde       30-35
  • Nişasta               25-35                   

Nişasta, Süt verimini etkileyen en önemli faktördür

  • Protein                6,6-9                    

Protein, et verimini etkileyen en önemli faktördür

  • NDF                    38-47                   

NDF, yemin hacmi-kabalığı hakkında fikir verir. Yüksek NDF içerikli yemlerin hacim kaplama özelliği yüksektir

  • ADF                    22-28        

 ADF, yemin kalitesi hakkında fikir verir. Yüksek ADF içerikli yemlerin sindirilebilirliği ve enerji değeri düşüktür

  • Kül                      3,9-4,7
  • Lignin                 1,8-3,5
  • Ham yağ             2,2-4,2
  • pH                       3,8-4,1

 

Süt verimini etkileyen en önemli kriter nişastadır. Doğru zamanda hasat edilmiş mısır silajı ile günlük süt miktarını 2 ile 3 lt. artırabilrisiniz. Ayrıca kaliteli mısır silajı kullanırsanız rasyon maliyetinizi de düşürürsünüz.

 

Kaliteli silajı etkileyen faktörler

 

  • Çeşit
  • Koçan/Dane Oranı
  • Parça Boyutu
  • Ezme Süresi
  • Sıkıştırma Derecesi
  • Hasat Zamanı

 

En uygun hasat zamanı ise bitkinin %65-70 nemde olduğu dönemdir. 2 önemli kontrol şekli vardır.

 

  • Daneyi Ezme    : Dane ezildiğinde peynirimsi koyu bir kıvamda olmalı
  • Tırnak Batırma : Daneye koçan dışından tırnakla batırıldığında, tırnak kesmeyecek sertlikte olmalı

silaj