Kaliteli silaj nedir? Doğru mısır silaj hasat zamanı nasıl belirlenir?
Kaliteli silaj nedir? Doğru mısır silaj hasat zamanı nasıl belirlenir?
Mısır silajını değerlendirmek için en doğru yol analiz yaptırmaktır. Silaj analizi sonucunda bazı kalite kriterlerine bakmamız gerekiyor.
Kalite bir mısır silajında istenilen değer aralıkları ;
- Kuru Madde 30-35
- Nişasta 25-35
Nişasta, Süt verimini etkileyen en önemli faktördür
- Protein 6,6-9
Protein, et verimini etkileyen en önemli faktördür
- NDF 38-47
NDF, yemin hacmi-kabalığı hakkında fikir verir. Yüksek NDF içerikli yemlerin hacim kaplama özelliği yüksektir
- ADF 22-28
ADF, yemin kalitesi hakkında fikir verir. Yüksek ADF içerikli yemlerin sindirilebilirliği ve enerji değeri düşüktür
- Kül 3,9-4,7
- Lignin 1,8-3,5
- Ham yağ 2,2-4,2
- pH 3,8-4,1
Süt verimini etkileyen en önemli kriter nişastadır. Doğru zamanda hasat edilmiş mısır silajı ile günlük süt miktarını 2 ile 3 lt. artırabilrisiniz. Ayrıca kaliteli mısır silajı kullanırsanız rasyon maliyetinizi de düşürürsünüz.
Kaliteli silajı etkileyen faktörler
- Çeşit
- Koçan/Dane Oranı
- Parça Boyutu
- Ezme Süresi
- Sıkıştırma Derecesi
- Hasat Zamanı
En uygun hasat zamanı ise bitkinin %65-70 nemde olduğu dönemdir. 2 önemli kontrol şekli vardır.
- Daneyi Ezme : Dane ezildiğinde peynirimsi koyu bir kıvamda olmalı
- Tırnak Batırma : Daneye koçan dışından tırnakla batırıldığında, tırnak kesmeyecek sertlikte olmalı
