PATATESTE ERKEN YAPRAK YANIKLIĞI ve REVUS PRO

Tarimsal Hastaliklar

PATATESTE ERKEN YAPRAK YANIKLIĞI ve MÜCADELESİ

Orijini Güney Amerika’nın And dağları olan patates dünyamızın giderek büyüyen açlık sorununa cevap verebilecek önemli bitkilerin başında gelmektedir. 

Yüksek nişasta oranı, yetiştirme kolaylıkları ve avantajlı verimi ile patates geçmişte de günümüzde olduğu gibi tercih edilen bir üretim sebzesiydi. Öyle ki; 18. yüzyıl başlarında İrlanda’ya getirildiğinde sadece soyluların tükettiği patates, yıllar geçtikçe besleyiciliği ve bölgeye uyan yetiştiricilik avantajları ile yaygın tüketilen tahıl, süt ve tereyağının yerini almaya başlayıp, temel besin maddelerinden biri olma unvanını kazandı. 

Tüm bu olumlu izlenimlerinin yanı sıra hastalık ve zararlılara karşı hassas olan bu sebze, bu hastalık ve zararlılarla doğru ve düzgün mücadele edilmediği takdirde çok ciddi ekonomik ve kültürel sorunlara sebep olabilmektedir. 1846 yılında nüfusun üçte birinin geçinimi patatesten sağladığı İrlanda’da patatesin temel hastalıklarından olan mildiyö büyük zararlar vermiştir. Hastalık sebebiyle ekilecek tohum dahi kalmamış, kıtlık, ölümler ve ciddi göç bu hastalığın yarattığı olumsuz dalgalanma sebebiyle gerçekleşmiş ve bir anlamda bölgenin kaderini kökten değiştirmiştir. Amerika kıtasına olan göç dalgasının bu hastalık kaynaklı olduğu göz önüne alınırsa bir anlamda dünyanın dahi kaderinin değişmesinde önemli rol oynamıştır. 

Yumruları yenen otsu bir bitki olan patates, ülkemize 150 yıl kadar önce Rusya ve Kafkaslar üzerinden doğu bölgelerimize, bir asır kadar önce de Avrupa üzerinden batı yörelerimize girmiştir. Bugün yurdun hemen her yerinde yetiştirilebilmekle beraber özellikle Orta Anadolu’da önemli yer kaplamaktadır. 

Bu önemi ile birlikte Patateste; Patates mildiyösü- Geç yaprak yanıklığı (Phytohopthora infestans) ve Erken yaprak yanıklığı (Alternaria solani) en ciddi hastalıklar kategorisinde ilk sıralarda yer almaktadır. 

Her ne kadar ismi Erken yaprak yanıklığı olsa da genel olarak Mildiyö hastalığına nazaran daha geç dönemde zarar yapan Alternaria solani bazı bölgelerde en önemli patates hastalığıdır ve son dönemde önemi daha da artan bir hastalık olma yolundadır. 

PATATESTE ERKEN YAPRAK YANIKLIĞI HASTALIĞI 

(Alternaria solani) 

Hastalık Belirtileri: 

  • Yaprak, sap ve meyvede gayri muntazam küçük kahverengi lekeler halinde başlar. Lekeler iç içe daireler şeklinde 1–2 cm büyürler. 
  • Yapraklarda çoğu kez sarı bir çerçeve ile çevrili kahverengi daire biçiminde lekeler oluşur. Yaprak lekeleri kendine has koyu renkli halkalara sahiptir. Yaprak lekeleri ilk önce yaşlı yapraklarda görülür ve bitkinin üst yapraklarına doğru ilerlemeye başlar. Hastalığın şiddetli olması halinde bütün yapraklar kururlar. 
  • Çiçek ve meyve sapları hastalığa yakalanırlarsa dökülürler, meyvelerde genellikle sapın tutunduğu kısımda koyu renkli çökük, çoğu zamanda sınırlanmış lekeler oluşur. 
  • Hastalık için uygun gelişme koşulları 28–30 °C’dir. 
  • Hastalık yumrularda da enfeksiyon yapmaktadır. Yumrularda oluşan lekeler koyu, çökük, düzensiz biçimde ve genellikle menekşe rengindedir. Altındaki doku kuru, derimsi ve çoğunlukla kahverengi renklidir. Çürüklüğün ileri dönemlerinde, dokular genellikle suyla ıslanmış gibi ve sarı ya da sarı yeşil karışımı bir renk alır. Lezyonlar depolama süresince genişler ve yumrularda buruşmalar ortaya çıkabilir. 

  

Alternaria solani fungusu tarafından neden olunan erken yaprak yanıklığı hastalığı, tarlada ürünlere ve depoda yumru kalitesi üzerine önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu risk tarla ve depoda oluşabilecek ürün zayiatları göz önüne alınırsa, mücadele edilmediği takdirde oldukça ciddi ekonomik kayıplara sebep olabilir. 

HASTALIK DÖNGÜSÜ 

Mücadele Yöntemleri 

Kültürel Önlemler 

  • Temiz tohum kullanılmalı 
  • Aşırı sulamadan kaçınılmalı 
  • Bitki kalıntıları yetiştirme ortamlarından uzaklaştırılmalı ve imha edilmeli. 
  • Tam olarak olgunlaşmış yumruların hasat edilmesi ve hasat sırasında ezilme ve mekanik yaralamadan kaçınılmalı. 
  • Çiğ oluşumundan kaçınmak için havalandırma iyi olmalı ve bitkilerin üzerinde serbest su oluşumu engellenmeli. Bunun için nemli ve bulutlu havalarda sulamadan kaçınılmalı. 

Kimyasal Önlemler 

  1. İlaçlı mücadeleye ilk belirtiler görülür görülmez başlanmalıdır 
  2. Bitkinin tüm yüzeyi ilaçlanmalı, ilaçlama serin ve rüzgarsız zamanlarda 7–10 gün arayla yapılmalıdır. 

  

Kimyasal mücadelede kullanılan pek çok pestisitin yanı sıra Syngenta firmasının ruhsatlamış olduğu Revus Pro içerdiği 250 g/l mandipropamid ve 250 g/l difenoconazole ile Patates mildiyösü mücadelesinin yanı sıra Patates erken yaprak yanıklığı hastalığına karşı da üstün etki ve performans gösterir. 

Revus Pro   *Euroblight tarafından onaylanan, mildiyö hastalıklarına karşı en üstün etkiye sahip Mandipropamid aktif maddesi içermektedir. Difenoconazole aktif maddesinin erken yaprak yanıklığı hastalıklarına karşı kontrolünün sinerjik etkisi ile patateste verim kayıplarına neden olan en önemli mildiyö ve erken yaprak yanıklığı hastalıklarına aynı anda ruhsatlı ilk fungisittir. 

(*Euroblight, patates hastalıkları ve fungisitleri konularında faaliyet gösteren ve tüm Avrupa’da kabul gören özel bir kuruluştur ) 

Tank karışımına gerek duyulmadan modern  formülasyon teknolojisine sahiptir. 

Aktif maddenin düşük dozlarında bile güçlü ve etkili hastalık kontrolü sağlayan bu teknoloji sayesinde uygulanan ürün hızlıca ( Maksimum 1 saat içinde ) bitkiye nüfuz eder ve bu sayede yağmurdan yıkanmaz. Hava durumu ne olursa olsun  bitkiyi içeriden ve dışarıdan koruyan akıllı bir teknolojidir. 

Mandipropamid ile Difenoconazole’ün eşsiz uyumu ile mildiyö ve alternaria’ya karşı tek ürün ile üstün kontrol sağlar. 

Bitkinin çiçeklenme dönemi de dahil olmak üzere pek çok dönemde rahatlıkla kullanılabilir. Fitotoksite riski yoktur ve tank karışımlarında sorun oluşturmaz. 

Dayanıklılık yönetimi açısından önemli bir yardımcıdır. Koruyucu ve tedavi edici etkiye sahiptir. 

  

Kullanıldığı bitkiler ve hastalıklar şu şekildedir: 

Bitki Adı Hastalık Adı Kullanma Dozu Son İlaçlama ile Hasat Arası Süre ( Gün ) 

  

Domates 

Domates mildiyösü 

(Phytopthora infestans) 

60 ml / da 

Erken Yaprak Yanıklığı 

(Alternaria solani) 

60 ml / da 

  

Patates 

Patates mildiyösü 

(Phytopthora infestans) 

60 ml / da 

Erken Yaprak Yanıklığı 

(Alternaria solani) 

60 ml / da 

 

Average: 4.5 (12 votes)