Salkım güvesi (Lobesia botrana)

Tarimsal Zararlilar

Lobesia botrana (Salkım güvesi) bağ’ın ana zararlılarından biridir. Kışı asma kabukları altında ya da diğer korunmuş yerlerde pupa olarak geçirir. İlkbaharda uygun orantılı nem ve sıcaklıkla kelebekler görülür. Erginler geceleri sıcaklığın 10 °C derece üzerinde olduğu dönemlerde aktif olurlar. Dişiler yumurtalarını çiçek ve çiçek saplarına bırakır. Yumurtalardan çıkan larvalar bitkide zarar yapar.

Salkım güvesi (Lobesia botrana

Salkım güvesi (Lobesia botrana) bağ’ın ana zararlılarından biridir.

Kışı asma kabukları altında ya da diğer korunmuş yerlerde pupa olarak geçirir. İlkbaharda uygun orantılı nem ve sıcaklıkla kelebekler görülür. Erginler geceleri sıcaklığın 10 °C derece üzerinde olduğu dönemlerde aktif olurlar. Dişiler yumurtalarını çiçek ve çiçek saplarına bırakır. Yumurtalardan çıkan larvalar bitkide zarar yapar.


 

İklimsel koşullara göre değişmekle birlikte yılda 3-4 döl verir. 

1. Döl larvaları tomurcuklarda ve çiçeklerde,

2. Döl larvaları koruklarda,

3. Döl larvaları olgun üzüm tanelerinde beslenir.

Larvalar üzüm tanelerinin içinde beslendiği için en büyük zararı 2. Ve 3. Nesil larvalar verir . Dane içinde beslenerek danenin ve salkımın ekonomik değerini azaltırken hem de danelerde açtığı yaralardan Botrytis cinerea gibi diğer önemli hastalıkların bitkiye bulaşmasına da sebep olabilirler.

İlk jenerasyonun neden olduğu ekonomik zarar genel olarak orta düzeydedir, çünkü bağ çeşitlerinin çoğu çiçek kaybını belirli bir dereceye kadar telafi edebilir. Çok daha önemli olan, meyve zararıdır. Şaraplık olarak üretilen üzümün kalitesini düşürür ve sofralık üzümlerin pazarlanamaz hale gelmesine neden olur.

Salkım güvesinde Ocak’tan itibaren etkili sıcaklıklar toplamının 120 gün dereceye ulaşmasının yanında, akşam üzeri sıcaklıklarının da 15 °C veya üzerinde olması halinde kurulan tuzaklar da takip edilerek ilaçlamalara başlanabilir. Bu kapsam doğrulutusunda Tarım il ve İlçe Müdürlüklerinin ‘Erken Uyarı Takip Sistemleri’ çiftçileri zararlının kritik nesillerinin çıkış tarihleri ve dikkat edilmesi gereken mücadele zamanları hakkında bilgilendirmektedir.

L. botrana'nın kontrolü bir mevsimde birden fazla uygulama gerektirebilir. Uygulamalarda şaraplık üzüm çeşitleri için hedef 2. döl iken sofralık çeşitlerde 2. Ve 3. döl hedeftir. Normalde şaraplık çeşitlerde 1 ila 3 uygulama gerekirken, geç olgunlaşan sofralık çeşitlerde bu sayı 6'ya kadar çıkabilir.

 Salkım güvesi doğrudan ürüne yaptığı zararla bağın ana zararlısıdır. Ciddi sorunlar yaratan bu zararlıya karşı Syngenta’nın güçlü ve etkili aşağıdaki çözümleri vardır.

 
 UV teknolojili ve pepite formulasyonlu üstün koruma.

 
 Zeon kapsul teknolojili güçlü çözüm.

 
  Lepidopterlere ve kırmızı örümceklere karşı kesin ve kombine çözüm.

Average: 4.5 (13 votes)