Domateste Erken Yanıklık (Alternaria solani)

Tarimsal Hastaliklar

DOMATESTE ERKEN YANIKLIK (Alternaria solani) Domates, Solanacea familyasının en çok üretimi yapılan türüdür. TÜİK 2018 verilerine göre Türkiye’de domates üretimi aşağıdaki gibidir;

DOMATESTE ERKEN YANIKLIK

(Alternaria solani)

Domates, Solanacea familyasının en çok üretimi yapılan türüdür. TÜİK 2018 verilerine göre Türkiye’de domates üretimi aşağıdaki gibidir;

Ekilen Alanı Domates (Sofralık)– 1.175.095 Dekar  
Ekilen Alanı Domates (Salçalık) – 519.742 Dekar  
Üretim Miktarı Domates (Sofralık) – 8.414.920 Ton  
Üretim Miktarı Domates (Salçalık) – 3.735.080 Ton  

Alternaria solani yaşamını topraktaki bitki artıkları üzerinde misel olarak sürdürür ve enfeksiyon genellikle topraktan bulaşır.

Belirtiler bitkinin her evresinde gözlenebilir. Fide döneminde kök çürüklüğü ve kök boğazı yanıklığı yapar. Sonraki dönemlerde yaprak, gövde ve meyvelerde lekeler gözlenir. Hastalığın ilk aşamasında lekeler küçük, düzensiz ve kahvemsidir. Hastalık ilerledikçe lekeler iç içe geçmiş halka şeklini alarak 1-2 cm büyürler ve renkleri koyu gri bir hale gelir. Hastalık şiddetli olursa bütün yapraklar kuruyarak dökülebilir.

Hastalık kısa zamanda bitkiyi öldürdüğü için çok önemlidir. Hastalık için uygun gelişme koşulları 28–30°C’dir.

Mücadelesi

Sertifikalı tohum ve sağlıklı fide ile sezona başlanmalıdır. Seralar ve fidelikler sık sık havalandırılmalıdır, hastalıklı bitki artıkları toplanıp yok edilmelidir ve dengeli bir gübreleme programı yapılmalıdır. Eğer kimyasal mücadeleye başvurulacaksa ilk lekeler gözlenir gözlenmez kimyasal mücadeleye başlanmalıdır. İlacın etki süresine bağlı olarak ilaçlama tekrarlanabilir fakat ilaçlama bitkinin tamamını ıslatacak şekilde olmalıdır.

-Kullanılabilecek ruhsatlı ürünlerimiz;

             

Average: 5 (2 votes)