Kiraz Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişim Düzenleyicilerinin Kullanımı

Biyolojikler

Türkiye, dünya kiraz üretiminde lider ülke konumdadır. Ülkemizde 2023 yılında 736 bin ton olan kiraz üretiminde, İzmir birinci sırada yer alırken, sıralamayı Konya ve Bursa illerimiz takip etmektedir. 

Kiraz, çeşit sayısı bakımından zengin bir meyve türüdür. Kiraz yetiştiriciliğinde sofralık olarak tüketilen çeşitlerin öne çıkmasıyla beraber dünyada 1500’ün üzerinde kiraz çeşidi bulunmaktadır. Meyve iriliğinin yanında ayrıca, parlak koyu renk, meyve eti sert ve tatlı çeşitler, hangi dönemde olgunlaşırsa olgunlaşsın, tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Kiraz üretiminde dünyada birinci sırada yer alan Türkiye’de yaklaşık 50 kiraz çeşidinin yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Kiraz, hasattan itibaren 1-2 hafta içerisinde taze olarak tüketilen raf ömrü kısa bir meyve türüdür. Sofralık kirazlarda meyve iriliği ve meyve eti sertliği önemli kalite parametreleri arasında yer almaktadır. Özellikle raf ömrünü belirleyen en önemli parametrelerin başında meyve eti sertliği gelmektedir. Meyve eti yumuşayan kirazlarda hızla deformasyonlar meydana gelmekte ve çürümeler başlamaktadır. Ağaç üzerinde bekletilen kiraz meyvelerinin et sertliğinde kısa sürede yumuşamalar görülmektedir. Ayrıca kiraz hasadının kısa bir dönemde yapılması üreticiler açısından kısıtlayıcı bir faktör olarak değerlendirilmekte ve üreticileri zor durumda bırakmaktadır.

Bu nedenlerden dolayı kirazda meyve kalitesinin artırılmasına yönelik hasat öncesi uygulamalarının sonuçları hem üretici hem de tüketici açısından büyük önem taşımaktadır. Meyve kalitesini arttırmak için son yıllarda modern tarım tekniklerinin kullanılmasının yanında büyümeyi düzenleyici maddelerin kullanımı da ön plana çıkmaktadır. Pazar taleplerine uygun kalitede meyveler yetiştirmek ve hasat sonrası meyve kalitesini daha uzun süre muhafaza etmek amacı ile meyve kalitesini olumlu yönde etkileyen bitki büyüme düzenleyicileri kullanılabilir. Bitki gelişim düzenleyicileri, bitkide bir veya daha fazla fizyolojik olaya etki edebilen bileşikler olup, doğal ya da sentetik formda olabilirler. 

Syngenta üretime değer katan yenilikçi tarımsal çözümleri ile, ürün yaşam döngüsünün her aşamasında yer almaktadır. Kiraz bahçeleriniz için özenle geliştirilmiş Berelex, fermentasyon yoluyla doğal olarak elde edilen Gibberellik asit (GA3) içeren, kirazlarınızda kalite ve verim sağlayan bir Bitki Gelişim Düzenleyicisidir. 

Sert çekirdekli meyveler içerisinde gibberellik asit meyve kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla kirazlarda oldukça yaygın kullanılmaktadır. Gibberellinler daha çok meyve gelişiminin ilk safhasında etkilidirler. Meyvelerde ise tüm meyveden ziyade daha çok organ gelişimine katkıda bulunurlar. gibberellinlerin iletim demetlerinin gelişimini arttırmasıyla, meyveye asimilat taşınması ve meyvede asimilat depolanması olaylarında etkili oldukları düşünülmektedir. 

Berelex, iri ve parlak renkte meyve elde etmek ve meyve çatlamasının azaltılması amacıyla 2 uygulama şeklinde planlanabilir. 1. uygulama meyve tutumunun gerçekleştiği dönemde, 2. uygulama ise meyvenin renk değişimine başladığı dönemde yapılmalıdır.

Detaylı bilgi almak ve daha fazlasını öğrenmek için uzman Syngenta yerel temsilcinizle iletişime geçebilirsiniz.

Tüm üreticilerimize bereketli sezonlar dileriz! 

Yazar

Seda Sahin
Seda Şahin
perm_identity
Ziraat Mühendisi