Syngenta Türkiye'ye İhracat Ödülü

haber

Syngenta Tarım Sanayi A.Ş. İstanbul İhracatçılar Birliği kayıtlarına göre 2012 yılında "Bitkisel Yağlar ve Yağlı Tohumlar" ihracatı yapan firmalar içinde birinci oldu.

Tohum ve bitki koruma sektörlerinde faaliyet gösteren Syngenta Tarım Sanayi A.Ş., İstanbul İhracatçılar Birliği’nin elde ettiği veriler ışığında 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılında da "Bitkisel Yağlar ve Yağlı Tohumlar" alanında en çok ihracat gerçekleştiren firma sıfatı ile birinciliği elde etti. Öte yandan, Antalya Ticaret Odası’nın kayaıtlarına göre 2012 yılında Syngenta firması, Türkiye geneli ihracat rakamları ele alındığında yalnızca tohum ihracatı ile 536. sırada yer almayı başardı.

Sürdürülebilir tarıma katkılarının yanı sıra tohum ihracatı konusundaki çalışmaları ile de dikkat çeken Syngenta, Türkiye ekonomisine katma değer yaratıyor. Türkiye’de yetiştirilen tohumun yüksek kalitesini gözlemleyen Syngenta, dünyanın dört bir yanına yolladığı bu tohumların üretimini son yıllarda Türkiye’ye kaydırmış durumda. Türkiye’de üretilen ve dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilen ayçiçeği tohumluğu ile 2 yıl üst üste tohumluk ihracatında şampiyon olan Syngenta Türkiye, bu başarıyı hem ülke hem de tarım sektörü için bir kazanım olarak görüyor.

“Firmamızın ayçiçeği tohumluk üretimini Türkiye’ye kaydırmasının birinci nedeni buradaki üretimin yüksek kalitesi” diyen Syngenta Kurumsal İlişkiler Direktörü Ayhan Kullep, “Bununla birlikte Syngenta’nın diğer ülkelerdeki organizasyonlarından ülkemizde yetiştirilen tohuma olan talebin artışı Türkiye’deki üretimi de ihracatı da artırıyor. Dolayısıyla üst üste 2 yıldır bu konuda en fazla ihracat yapan firma ödülünü alıyoruz. 2012 yılı firma içi verilerine göre, dünyada ekimi yapılan her 100 ayçiçeği tohumunun 9 tanesi Syngenta Türkiye tarafından  üretilip kullanıma sunuluyor. Bu yıl da başarımızı tekrarlayabilmek için İç Anadolu Bölgesi’nde bin 600 üretici ile sözleşmeli tohumluk üretimi yapıyoruz. Sözleşmeli üretimle Syngenta kontrolü altında hem iç hem de dış pazar için tohumluk üretiliyor” şeklinde konuşuyor.