Drosophila Suzukii (Kanadı Noktalı Sirke Sineği)

Tarimsal Zararlilar

2009 yılında Drosophila suzukii zararlısının üç Avrupa ülkesinde ( İtalya, Fransa ve İspanya) tespit edilmesinin ardından Avrupa ve Akdeniz ülkelerindeki olası tehtid potansiyelini belirlemek için bitki sağlığı risk analizi yapılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde bu zararlı ve kontrolünün hızlıca Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde bilgilendirilmesinin yapılmasına karar verilmiştir.

Drosophila suzukii

(Diptera: Drosophilidae)

                                   Photo: https://cisr.ucr.edu/spotted_wing_drosophila_cherry_vinegar_fly.html

2009 yılında Drosophila suzukii zararlısının üç Avrupa ülkesinde ( İtalya, Fransa ve İspanya) tespit edilmesinin ardından Avrupa ve Akdeniz ülkelerindeki olası tehtid potansiyelini belirlemek için bitki sağlığı risk analizi yapılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde bu zararlı ve kontrolünün hızlıca Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde bilgilendirilmesinin yapılmasına  karar verilmiştir.

Drosophila suzukii ince kabuklu meyvelerin yanı sıra, yumuşak çekirdekli ve sert çekirdekli meyvelerde kayda değer bir risk içermektedir.

Zararlının dünyadaki dağılımı

Kaynak: https://agsci.oregonstate.edu/spotted-wing-drosophila/eppo-spotted-wing…

Konukçuları:

Drosophila suzukii hem yabani bitkileri hem de kültür bitkilerinde zarar yapabiliyor.

Prunus spp. (genel olarak kiraz, şeftali ve erik), Vaccinium spp. (yaban mersini), Rubus

spp. (Örn. ahududu ve böğürtlen), Fragaria ananassa (çilek).

Diğer kayıtlı konukçular ise:

Actinidia spp. (kivi), Cornus spp., Diospyros kaki (trabzon hurması), Ficus carica (incir), Vitis vinifera (sofralık ve şaraplık üzümler) Malus domestica (elma) and Pyrus pyrifolia (armut).

Biyolojisi:

Bu zararlı, ideal koşullarda yılda 15 döl verebilir ve yaşam döngüsü 10 gün kadar kısa olabilir. Ergin dişiler aktif olarak olgunlaşmış, konukçu meyvelerini arar. Yumurtalar larvaların rahatlıkla gelişebileceği konumlara bırakılabilir. Pupa dönemi meyvede ya da toprakta geçirirler. D. suzukii kışı ergin olarak korunaklı yerlerde geçirir, ancak uygun koşullarda tüm yıl aktif olabilir. 10ºC üzerindeki sıcaklıklarda aktif olabilirler.

Taşınım:

Yerel bölgelerde uçabilen hareketli bir zararlı olmasının yanısıra, uzun mesafelerde zarar görmüş meyvelerle taşınabilir. Meyvesi olmayan bitkiler bu zararlının taşınımı için çok uygun değildir.

Gözetim ve İzleme:

2009 yılından itibaren D. suzukii ile bulaşmış meyveler İtalya (Trentino and Calabria) ve Fransa

(Languedoc-Roussillon, Provence-Alpes-Côte-d’Azur, Corsica) bölgelerinde tespit edildi. İtalya (Tuscany) ve İspanya ( Catalonya) bölgelerinde tuzaklarda gözlemlendi.

Tuzak Kurma:

İlk tespit için en etkili yöntem tuzak kurmaktır.  Herhangi bir 250 ml şişe bu iş için uygundur. Dört adet 5 mm delikler şişelerin yanlarına açılmalıdır. Zararlıyı etkilemek için elma sirkesi kullanımı en yaygın yöntemdir. Sıcaklık 10 derecenin üzerindeyken ve meyve olgunlaşmasına bir ay kala tuzaklar araziye uygulanabilir. Tuzaklar bitki kanopisinin içerisine gölgelik bir alana yerleştirilip, en az haftada bir kez kontrol edilmelidir.

Zararı:

D. suzukii sağlıklı olgunlaşmış meyvelerde beslenebilen birkaç Drosophila türünden biridir. Meyve yüzeyinde minik delikler şeklinde gözlemlenebilir. Zarar; meyve içerisinde beslenen bir veya birkaç larva tarafında oluşur. Meyve zarar görmüş noktadan içeri doğru çökmeye başlar ve ikincil fungal ve bakteriyel hastalıklar meyve üzerinde oluşmaya başlar.

Kontrolü:

Arazide bırakılmış meyveler larvalar ve yumurtalar için konukçu olabileceği için bu artık meyveler araziden toplanıp, uzaklaştırılmalı ve eğer mümkünse kapalı bir kapta gömülmeli ya da yakılmalıdır.

Bitki koruma ürünleri: Organafosfatlar, pyretroidler, spinosynsler ergin populasyonunu düşürmede oldukça etkilidirler ve 7-10 günlük koruma sağlayabilirler. (Her zaman bitki koruma ürünleri ürün etiketinde belirtilen şekilde uygulanmalıdır.)

Meyve renklenmeye başladıktan sonra ve şeker oluşturmaya başladıktan sonra D. suzukii saldırılarına daha açık hale geldiği için eğer gözlemlerde de zararlı görünüyorsa meyveyi korumak için bu dönemde insektisit uygulaması yapılmalıdır. Eğer populasyon oldukça yüksek ise süreci riske atmamak adına daha erken bir insektisit uygulaması yapılabilir. Larva meyve içine girdiği taktirde yapılan ilaçlamalar başarılı olmayacaktır.

Ekte zararlıya karşı uygulanabilecek aktif maddeler listelenmiştir. Araştırmalar devam etmektedir.

D. Suzukii 'ye karşı potansiyel etkisi olan insektisitler. (Denemeler kuzey amerikada deneme koşullarında yapılmıştır ve deneyler devam etmektedir.)

Aktif Madde Aktif Madde Alt Grupİlgili Kullanım AlanlarıYorumlar
MalathionorganafosfatlarSert ve yumuşak çekirdekliler, üzümsü ve küçük meyvelilerAvrupada kullanımı için başvuruldu. (Annex 1 de listelendi.)
DiazinonBazı amerikan meyveleri ( Detay yok )Amerikada yetkilendirildi. Ancak Avrupa için başvurulmadı.)
Dimethoateİlgili meyvelerde değil ancak ekstra bir kullanım alanı olabilirAvrupada kullanımı için başvuruldu. (Annex 1 de listelendi.)
ChlorpyrifosSert ve yumuşak çekirdekliler, üzümsü ve küçük meyvelilerAvrupada kullanımı için başvuruldu. (Annex 1 de listelendi.)
SpinosadspinosynSert ve yumuşak çekirdekliler, üzümsü ve küçük meyvelilerAvrupada kullanımı için başvuruldu. (Annex 1 de listelendi.)
CypermethrinPyrethrin / pyrethroidSert ve yumuşak çekirdekliler, üzümsü ve küçük meyvelilerAvrupada kullanımı için başvuruldu. (Annex 1 de listelendi.)
Alpha- cypermethrinSert ve yumuşak çekirdekli meyvelerAvrupada kullanımı için başvuruldu. (Annex 1 de listelendi.)
DeltamethrinSert ve yumuşak çekirdekliler, üzümsü ve küçük meyvelilerAvrupada kullanımı için başvuruldu. (Annex 1 de listelendi.)
Lambda cychalothrinSert ve yumuşak çekirdekliler, üzümsü ve küçük meyvelilerAvrupada kullanımı için başvuruldu. (Annex 1 de listelendi.)
     

Sonuç olarak bu zararlı, bizler için önemli olan Elma, Üzüm, Armut, Şeftali gibi bitkilerde zarar yapabilmesi adına oldukça önemlidir. Zirai karantina kontrol listesinde olan bu zararlı ile ilgili olarak, bilincin ve farkındalığın arttırılması adına gerekli önlem ve tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Dişi Ergin Birey (İlave ovipositor görünümü)           Erkek Ergin Birey

Photo Credit: Sheila Fitzpatrick, Agriculture & Agri-Food Canada, Pacific Agri-Food Research Centre, Agassiz

TANIL BAYBORA

Average: 4.9 (11 votes)